Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: djiro Категория: Изкуство
Прочетен: 442491 Постинги: 115 Коментари: 82
Постинги в блога от Март, 2009 г.

   Джирото е надпис за прехвърляне на ценни книжа (менителница, запис на заповед, чек и други).Джирото принадлежи към т. нар. адстрактни сделки-не е необходимо основание (кауза) за неговата действителност. Посредством джиро законният носител на правата ги прехвърля на друго лице. Джиросването се извършва чрез подпис на притежателя върху гърба на ценната книга или на прикрепен лист,който се нарича алонж и поставяне на думата "джиросвам" на гърба на документа. Страни по джирото са:

  • прехвърлителят - джирант и
  • приобретателят - джиратар.


Джирото има три функции :

  • прехвърлителна (транспортна) функция-чрез него правата по една ценна книга се прехвърлят върху друго лице
  • гаранционна функция - чрез джирото се създава определена сигурност-джирантът отговаря солидарно с длъжника
  • легитимационна (удостоверителна) функция-свежда се до това, че удовлетворен по вземането ще бъде именно притежателят на документа, а не някой друг. За да може някой да получи правата по ценната книга, той трябва да докаже непрекъснатата поредност на джирата

   Джирото може да бъде пълно (когато джирантът сочи поименно лицето, в полза на което прехвърля вземането) или бланково (когато джирантът само овластява онзи, на когото прехвърля ценната книга, сам да попълни джирото било със своето име, с което джирото се превръща в пълно, било с името на друго лице)

Особени видове джиро са:

-следпротестно джиро-джиро след протест поради неплащане или след изтичане на срока за такъв протест

-заложно джиро-чрез него се залага менителница . Заложното джиро трябва да съдържа уговорка “за гарантиране”, “за залог”, “за обезпечение” или друг равнозначен израз. Последиците, които заложното джиро поражда е, че с него се осъществява правото на залог върху вземането, което менителницата материализира. Заложното джиро няма гаранционно действие.

-джиро за събиране или още пълномощно джиро-то съдържа уговорка "за събиране", "за инкасо", "по пълномощие" или друг израз, който означава упълномощаване . Това джиро всъщност е упълномощителна сделка, която поражда само представителна власт и нищо друго. Пълномощният джиратар е пълномощник на джиранта

Може да се срещне и под другото си наименование -индосамент  
Категория: Изкуство
Прочетен: 3400 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 27.03.2009 13:36
image


    Не е необходимо човек да работи на строителна площадка, за да получи травми от работата си. Подобни, при това не по-малко сериозни наранявания се получават и ако цялата дейност се извършва в офиса. С началото на пролетта и възможността за прекарване повече време на открито обаче хората с неудоволствие откриват, че често усилията на работното място имат странични ефекти. Става дума за ставните болки и проблемите със зрението и слуха, които съчетани с пролетната умора, евентуалните настинки или алергии, могат да превърнат възраждането на природата в истински ад за работохолиците.

    Именно поради тази причина всеки, който чувства как работата изцежда енергията и здравето му, може да се захване с леко пренареждане на офис пространството с цел да го оптимизира и увеличи собствената си ефективност.

Категория: Изкуство
Прочетен: 1573 Коментари: 1 Гласове: 0
image

Почти един милион евро, спечелени от продажбата на търг на кубински пури и аксесоари за пушене, бяха дарени за нуждите на кубинското здравеопазване.

Търгът бе заключителният етап от провеждащия се в Хавана 11-ти Фестивал на кубинските пури. Около 1000 гости от 73 страни - любители на прекрасните пури и представители на бранша - се запознаха с новостите за тази година, а също така посетиха тютюневите плантации и фабрики, предаде агенция "Новости".

На аукциона бяха продадени само седем лота - пури от елитни сортове и уникални кутии за тяхното съхраняване. Общата сума достигна 981 хиляди евро. Най-скъпо бе продадена специална кутия /хюмидор/ с 400 пури Cohiba, за която организаторите получиха 350 хиляди евро.

Хюмидорът е изработен от редки и ценни видове дървета, украсен с изображения на легендарния революционер Че Гевара. Малко по-евтино бяха продадени комплекти с елитни пури Hoyo de Monterrey и Romeo y Julieta. Всеки от тях донесе по 140 хиляди евро. Най-малко бе платено за хюмидор с Partagas - 75 хиляди евро. Поредният Фестивал на кубинските пури ще се състои догодина от 22 до 26 февруари.

 

info:www

Категория: Изкуство
Прочетен: 1711 Коментари: 1 Гласове: 0
image
Категория: Изкуство
Прочетен: 3025 Коментари: 3 Гласове: 0
image      
image image image
Категория: Изкуство
Прочетен: 2484 Коментари: 3 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: djiro
Категория: Изкуство
Прочетен: 442491
Постинги: 115
Коментари: 82
Гласове: 787
Календар
«  Март, 2009  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031