Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: djiro Категория: Изкуство
Прочетен: 443206 Постинги: 115 Коментари: 82
Постинги в блога от Май, 2010 г.
 В далечно царство, в незнайно господарство, живеел добър и мъдър цар. Но имал един голям проблем – страдал от циклофрения (маниакална депресия).
Имало дни, в които царят се събуждал и се радвал на утрото, поздравявал слънцето и се чувствал най-щастливият човек на света. Цялото му същество се изпълвало с енергия и радост. Бил нетърпелив да помогне на хората и да направи света по-добър. През тези дни той приемал и подкрепял всичките си поданици, търсещи помощ; раздавал пари на бедните; намалял данъците; строял приюти за бездомни... Вършел чудеса от благородство и човеколюбие. 

Но имало и такива дни, когато светът бил черен и грозен, слънцето светело, но не греело, а царят се чувствал така, сякаш цялото страдание на вселената се е събрало на топка в сърцето му. Тогава той презирал хората, мразел и себе си. Бил нещастен, гневен и безпощаден. Вдигал налозите, бил глух за болката на другите, безмилостно наказвал със смърт... 

Страшно бреме било за царя да живее така, лутайки се между светлината и тъмнината. Един ден събрал всички мъдреци в царството си, всичките лекари и знахари и ги помолил да го избавят от болестта му.
И се започнало: билки, цярове, заклинания, мъдри съвети... Но нищо не помогнало. Царят изпаднал в дълбоко отчаяние. Точно тогава на портите на двореца потропал непознат скитник. Поискал да го пуснат при царя – идвал, за да го излекува, казал. И когато коленичил пред трона, дал на владетеля един пръстен и му казал: “Това е твоето лекарство, царю! Когато се събудиш сутрин, поглеждай надписа на пръстена и си го повтаряй през целия ден!”. 

А на пръстена били гравирани думите: “ЗНАЙ, ЧЕ И ТОВА ЩЕ МИНЕ!!!” 

• Бъди достатъчно силен, за да се срещаш със света всеки ден.
• Бъди достатъчно слаб, за да разбереш, че не можеш да правиш всичко сам.
• Бъди щедър и великодушен към онези, които се нуждаят от твоята помощ.
• Бъди пестелив, когато задоволяваш нуждите си.
• Бъди достатъчно мъдър, за да знаеш, че ти не познаваш всичко.
• Бъди достатъчно глупав, за да вярваш в чудеса.
• Бъди готов да споделиш своята радост.
• Бъди готов да споделиш и своята скръб с другите.
• Бъди лидер, когато виждаш пътя, който другите са загубили.
• Бъди готов да последваш другите, когато стоиш в неопределеност.
• Бъди първият, който поздравява опонента си с успеха.
• Бъди последният, който критикува колегата, допуснал грешка.
• Бъди уверен, че не си се превил, ако си се спънал, правейки поредната стъпка.
• Бъди уверен в своята крайна цел, за да не тръгнеш по неправилния път.
• Обичай тези, които те обичат.
• Обичай онези, които не те обичат, тогава те могат да се променят.
Категория: Изкуство
Прочетен: 2651 Коментари: 0 Гласове: 1
12.05.2010 12:33 - воля
 Свободата се състои не толкова в това да изпълняваш своята воля, колкото в това да не се подчиняваш на чужда воля.
Категория: Изкуство
Прочетен: 1376 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 12.05.2010 12:34
10.05.2010 12:09 - килима..
В този ред на мисли и притежателите на чирпански килими, турски килими и всякакъв видкилими започват да се чудят как и къде да ги изперат и освежат. Трябва да имате предвид, че ако сте се сдобили в близките месеци с килим не е добре често да ги тупате и почиствате с прахосмукачка, най-добре е да се почистват с мека четка. И му е рано за пране! Изтупването на по-старите килими става задължително от обратната страна. Въпросът е как точно се извършва тупането и прането на килими в големия град? Някой влудяват съседите като си тупат килима на балкона, без да ги е грижа за онези, които живеят под и до тях. По-добре е килимите да се минават с прахосмукачка, а ако трябва да се освежават – да се минават с мокра четка или прахосмукачка, която има програма изпиране. Дори да не го мърдате от мястото му, изпран по този начин през лятото, килимът ще изсъхне бързо в горещините. Добър начин за освежаване на килими е да ги избърсвате с кърпа, напоена в оцетен разтвор (в кофата с вода капвате малко оцет, натопявате кърпата, изстисквате и забърсвате килима). Собствениците на автомобили имат много повече варианти за пране на килими. Пък и да нямате собствена кола, все ще намерите някой добър приятел с кола, който да ви помогне да изперете килимите някъде извън града: Можете да изперете килима на автомивка – един бърз, лесен и удобен начин за огромна част от градското население. Да занесете килима на село и да го изперете на чист въздух и спокойствие. – или някоя мила баба да ви го изпере! Бабите правят всичко за децата си, само и само да им дойдат на гости. Да занесете килима на тепавица, където да ви го изперат. Това никак не е лош избор. Да занесете килима на някоя река и да го изперете. Според мен е отвратително да видиш как перат килими с какви ли не перилни препарати в бистрата рекичка, така че може би не е зле да се въздържаме от този вариант. Да освежите килима през зимата – разбира се лятото не е единственото време за пране на килими. Може да освежите килимите си и през зимата като ги постелете откъм лицевата страна в дебел, пухкав сняг и ги изтупате. Единствено трябва да внимавате да не ги постелете в мокър сняг. След това ги изчетквате с мека четка. А за летните месеци е най-добре да махнем дебелите килими, за да ни е по-просторно и прохладно у дома. Разбира се това може да го направим само ако имаме достатъчно място, където да го приберем. Да не забравяме, че килимите се навиват на рула, а не се сгъват както ни хрумне – разбира се, в случай, че искаме отново да имаме хубав и използваем килим.   
Категория: Изкуство
Прочетен: 1456 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: djiro
Категория: Изкуство
Прочетен: 443206
Постинги: 115
Коментари: 82
Гласове: 787
Календар
«  Май, 2010  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31