Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: djiro Категория: Изкуство
Прочетен: 443254 Постинги: 115 Коментари: 82
Постинги в блога от Февруари, 2009 г.
25.02.2009 12:43 - Желание ...
image
Категория: Изкуство
Прочетен: 1527 Коментари: 0 Гласове: 0
imageКак да срежете пурата:
* Когато отрязвате края на пурата, не го правете с нож, ножица или зъби. Препоръчително е да използвате двустранна или едностранна гилотина. Всичко друго ще направи краищата й наръфани, а това ще предизвика неравномерното горене на пурата, което ще промени аромата и вкуса й.
* Пурата винаги се реже в точката, където заобленият край започва да се заравнява. Необходими са опит и тренировки, защото ако отрежете повече от необходимото, има опасност обвивният слой да започне да се развива. Ако отрежете малко, няма да създадете достатъчно голям отвор, което ще направи пурата трудна за пушене.
Как да запалите пурата:
* Когато палите пурата, използвайте две кибритени клечки или една по-дълга.
* Запалете клечката и я поднесете към долния край на пурата внимателно, без да позволявате на пламъка да докосне обвивния пласт, но достатъчно близо, за да затоплите пурата. Завъртете я бавно с пръсти, докaто се затопли целият долен край.
* Поставете пурата в устата под ъгъл 45 градуса и поднесете втората кибритена клечка. Пламъкът не трябва да докосва пурата - клечката трябва да е пред отвора й. Дръпнете няколко пъти, за да "придърпате" пламъка и тютюнът ще се запали. Не забравяйте да завъртите пурата няколко пъти, за да се получи равномерен пламък. Ако се налага, за постигане на тази цел духнете леко в долния край.
* Винаги използвайте дървени кибритени клечки (съществуват и хартиени). Газовите запалки ще променят вкуса и аромата на пурите.
* Ако пурата угасне, потупайте я, за да се отървете от прилепналата пепел. След това я продухайте и я запалете. Имайте предвид, че след като изпушите половината пура, е твърде възможно тя сама да загасне.image
Как да пушите пурата:
* Пушете пурата бавно, наслаждавайки се на всяко дърпане. Отделяйте поне минута на всяко дърпане и около един час, за да изпушите пурата си. Така ще й се насладите пълноценно.
* Никога не гълтайте дима! Димът се задържа в устата, за да се усетят вкусовите качества на пурата, след което се издишва.
* Ако пушите на обществени места, не парадирайте с пурата си - това е проява на лош вкус и комплекси.
* И в домашни условия, и на обществени места бъдете тактични - попитайте околните дали ще им пречите, ако запалите пура.
* Когато изпушите пурата, не я гасете с грубо натискане в пепелника. Качествената пура заслужава да "умре" подобаващо. Просто я оставете да лежи в пепелника и тя сама ще угасне. След това внимателно и дискретно я изхвърлете.
* Не пушете пура, веднага след като сте свършили предната. Това е белег за зависимост. Истинският джентълмен пуши пури, не защото е обсебен от никотина, а заради насладата от преживяването. Оставете си поне 15 минути между две пури.
Категория: Изкуство
Прочетен: 11018 Коментари: 1 Гласове: 0
СЪСТАВ НА ПУРАТА
Пурата, независимо от формата или размера си, се състои от три части: пълнежна (filler), свързваща (binder) и обвивна (wrapper).
Пълнежна част. Тя представлява бленд от различни типове тютюни, селектирани от производителя за постигане на желания аромат на продукта. Пълнежните тютюни са или с дълги листа (long filler), които са използвани по цялата дължина на пурата, или с по-къси листа (short filler).
Long filler се използват за ръчно свиване на пури, а short filler - за машинно произведени. При пушенето пълнежната част предоставя аромата за последните 3/4 части от пурата.
Свързваща част. Това е груб здрав пласт тютюн, опънат плътно около пълнежния тютюн (the bunch), който придава характерната форма на пурата. В зависимост от произхода си той може да добави към нея аромат.

Обвивна част. За това се използва много тънък еластичен тютюн. Той трябва да е привлекателен (с копринена, еднородна повърхност) и да притежава добър аромат, плътност и горяемост. Това е най-скъпият тютюн и при пушене предоставя пълния аромат в първата 1/4 част от пурата.

Има ли разлика между тютюните за цигари и пури?

Да! Само най-добрите тютюни в света се използват за производството на пури. Те не са за цигари или лула, а само и специално за пури. Много страни по света отглеждат тютюн за пури и всеки от тях има свой аромат.

Имат ли различен аромат тютюните с произход от различни страни?

Различните страни произвеждат пури с различна сила. Всеки географски район, където се разсажда тютюн, придава на растението и впоследствие на тютюневия лист, използван при пурите, уникален вкус. По-долу е даден списък, представящ в низходящ ред силата на пурите като обща референция, когато купувачите питат за пури с различна плътност или сила, т. е. меки, средни или силни. Този списък не включва всички страни, производителки на пурени тютюни, а само тези, чиито пури са най-популярни.
Бразилия - силни тютюни с богат препечен аромат, използвани за производство на някои холандски пурети.
Куба - силни, плътни тютюни.
Хондурас/Никарагуа - средно силни и средно плътни, най-близки до кубинските тютюни.
Ямайка - средно меки.
Филипини - меки.
Доминиканска република - меки.
САЩ - много меки.
Важно е да се отбележи, че силите на различните пури са сравними една с друга. С други думи хондураската пура е по-силна в сравнение с доминиканската, но ще бъде по-мека от кубинската. Разбира се, има и изключения.

ВСИЧКИ ПУРИ ЛИ СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ПО ЕДИН И СЪЩИ НАЧИН?
Не! Има два основни типа пури: сухи и влажни.
Сухи пури. Те се произвеждат обикновено в Европа и са малки по размер. Дълго време са били най-предпочитаният тип в Западна Европа и тяхната популярност в света нараства. Сухите пури се правят основно от светли на цвят тютюни от Суматра или тъмнокафяви бразилски тютюни. Те са сухи на допир (почти хрупкави) и имат богат препечен аромат. Повечето от тях са направени от бленд от няколко тютюневи типа, свити машинно и след това изсушени, за да се осигури уникалният им аромат. Тези пури не трябва да се съхраняват в овлажнителна камера. Произвеждат се в голяма гама от форми - от мини с около 3,5 см дължина и по-тънки от молив до големи пури, дълги около 15 см. Най-популярни са малките пурети (около 7,5 см). Те предлагат аромата на голямата пура, но изискват наполовина по-малко време за консумирането им. Много почитатели на пурите държат в наличност сухи пури, когато консумацията на голямата пура не е възможна.
Влажни пури. Тези пури се наричат влажни, тъй като изискват навлажняване, за да се поддържа свежестта им. Трябва да се отбележи, че пури, опаковани в тръбички или целофан, запазват своята влажност няколко месеца, без да се налага да се навлажняват. Неопакованите пури ще изсъхнат за две-три седмици, ако не се навлажняват. Ключовият елемент за запазване качествата на сухите и на влажните пури е прост: сухите не трябва да се навлажняват, а влажните не трябва да се изсушават.
Влажните пури се разделят на ръчно свити и машинно произведени.
Ръчно свити пури. Това означава, че са направени на ръка. Този тип пури обикновено съдържа плътни тютюневи листа като пълнеж, истински тютюни за свързващата и обвивната си част и са много скъпи.
Машинно произведени пури. Те от своя страна могат да се разделят на три подкатегории: машинно произведени с пълнежна част от дълги листа и с естествен обвивен лист. Те са изцяло направени на машина с дълголистни пълнежни тютюни.
Машинно произведени с пълнежна част от къси листа и с естествен обвивен лист. Пурите са направени изцяло машинно, с пълнежен тютюн с къси листа, с естествен обвивен лист и свързваща част от тютюнево фолио. Тютюневото фолио са тютюневи частици, прах и други, превърнати в течна консистенция, и изтеглено под формата на хартиен лист. Естественият тютюн обикновено има по-добър вкус в сравнение с фолиото, но когато свързващата част от фолио се комбинира с естествен обвивен лист, се получава приемлив метод за производство на доброкачествени и евтини пури.
Машинно произведени с пълнежна част от къси листа и обвивка от тютюнево фолио. Това са пури, направени на машина, с пълнеж от къси листа, свързваща част от фолио и с обвивка от фолио.

Забележка: Има още една категория на пурено производство, наречена машинно надиплени/ръчно свити, или просто машинно надиплени. При използването на този метод пълнежът се покрива със свързващ лист на машина и след това комбинацията пълнеж/свързваща част се обвива с тютюнев лист на ръка.
Технически всяка пура, която е надиплена машинно, може да се нарече ръчно свита пура, тъй като обвивният лист се поставя на ръка. За улеснение ще наричаме машинно надиплените пури - ръчно свити.

КАКВО ОЗНАЧАВАТ ОТДЕЛНИТЕ ТЕРМИНИ ПРИ ПУРИТЕ?
Повечето от мистиката, свързана с пурите, се крие в терминологията, която се използва за означаване на отделните им качества и възприемане от консуматора. Нека да разкрием тази мистика.
Плътност. Това е силата на продуктите, които пушим. Има три широки категории пури: леки, средни и тежки (силни).
Правило: По-дебелата и дълга пура е винаги по-мека.
Забележка: Както дискутирахме по-горе, това правило се отнася към типа тютюн, използван в пурите и района, където е произведена пурата. Например кубинските пури са известни със своята сила. Оттук голямата кубинска пура е по-мека от малката, но по-силна от другите марки малки пури.
Аромат. Някои журналисти прибягват до езика на храните, за да опишат аромата на пурата - например с вкус на кафе, на сметана, на орех, букет от аромати. Специалистите от бранша използват определения като гладък, богат, балансиран, кисел и т. н. За аромата използват думите както при описанието на плътността (плътен, тежък и т.н.). Някои пури имат добавени изкуствени аромати в тютюните си за постигане на специфичен вкус.
Бленд. Това е смеската от тютюни, вложени в пурата. Изборът на бленд дава на пурата нейния характер и както и при производителите на кока-кола рецептата се пази в тайна. Тъй като пурите се правят от тютюн, чиито качества варират всяка година, е много трудно да се поддържа една и съща рецептура. Именно това умение дели производителите на професионалисти и аматьори.
Цветове на обвивния тютюн. Основните цветове са тъмнокафяв, светлокафяв и зелен. Производителите на пури използват испанските наименования:
Маduro - варира от тъмнокафяв до почти черно (черните пури се наричат също Оsсиго).
Claro/Natural - светло или златисто-кафяво. Това е най-популярният цвят днес. Дава средна по сила плътност. Червеникаво-кафявото се нарича Со1огас1о.

Candela - зелено. Аромат на най-мекия обвивен лист. На практика процесът на тоустиране довежда до този цвят.
Форми и размери. Пурите се измерват по дължина в инчове или сантиметри и по „калибър" или „пръстен" (диаметър). Диаметърът се мери в 1/64 от инча. Това означава, че пура с обиколка 64 трябва да е с 1 инч диаметър. Малко вероятно е клиентът да ви помоли за пура 5" дължина и 42 обиколка. Вместо това просто ще поиска една „Согопа". За опростяване са определени имена за класифициране на размерите и формите на пурите. Оттук споменатият размер се нарича „Согопа".
Както писахме по-горе, пурата се състои от три части:
Пълнежната част е основната част на пурата.
Свързващата част държи пълнежа и това се нарича „връзка".
Обвивната част е специално отгледан фин тютюнев лист, който дава представителност на пурата.
Пълнежът се изготвя от различни типове листа, за да се получи приемлив бленд. Той може да бъде от 5 до 30 типа листа. Някои листа се влагат минимално, както готвачът използва черния пипер при готвене.
При пурата тип Хавана, която е основно ръчно свивана, пълнежът се натрошава в специална форма и след това се обвива със свързващия лист.
Съществуват два типа пълнежи за тези пури: дълъг пълнеж и къс пълнеж. Дългият пълнеж се прави с листа, като част от тях излизат извън формата, в която се натъпкват. Те се изрязват и се използват за направата на други пури.

Категория: Изкуство
Прочетен: 5267 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 23.02.2009 11:48
image
Категория: Изкуство
Прочетен: 1494 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: djiro
Категория: Изкуство
Прочетен: 443254
Постинги: 115
Коментари: 82
Гласове: 787
Календар
«  Февруари, 2009  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728